fåmansbolag - definitioner

3:12-regler i fåmansbolag

De så kallade 3:12-reglerna, som bland annat omfattar utdelning och realisationsvinst för dig som driver företag, upplevs ofta som svårförståeliga och komplicerade. Att reglerna dessutom ändrats ett flertal gånger under årens lopp förenklar knappast situationen. Nedan följer en redogörelse av hur 3:12-reglerna fungerar och hur detta påverkar dig som företagare.

Först måste vi avgöra om 3:12-reglerna är tillämpliga vilket styrs av om ditt företag är:

1.     ett fåmansbolag, och

2.    om dina aktier anses vara kvalificerade aktier
 

är mitt företag ett fåmansbolag?

Ja, om du är ensam ägare så är ditt företag ett fåmansbolag i lagens mening. Om ni är flera delägare så är det ett fåmansbolagom fyra av er (eller färre) tillsammans äger mer än hälften av rösterna i bolaget. Vad som krånglar till det är att man även tar hänsyn till om närstående till dig äger aktier. Även om ditt företag t ex delägs av många släktingar så kan det fortfarande anses vara ett fåmansföretag eftersom syskon, barn, föräldrar m fl räknas som närstående till dig.

 

Den s k närståendekretsen utgörs av följande personer:

Med barn menas även styvbarn och fosterbarn. Med makar jämställs även personer som ingått registrerat partnerskap. Vidare jämställs med makar även de som är sammanboende och som har eller har haft gemensamt barn eller tidigare varit gifta. Eftersom en krets av närstående räknas som en person kan den faktiska ägarkretsen i ett fåmansföretag i praktiken vara mycket stor. 
 

är aktierna i mitt företag kvalificerade?

Om du är egenföretagare så är dina aktier i ditt företag i normalfallet kvalificerade aktier. Detta eftersom du, eller någon av dina närstående, sannolikt varit verksam i bolaget detta inkomstår eller de fem föregående inkomståren.

 Eftersom vi nu har konstaterat att ditt företag är ett fåmansföretag och att dina aktier är kvalificerade så medför detta tyvärr att du drabbas av de oftast mycket ogynnsamma 3:12-reglerna. Effekten märker du när du vill lyfta utdelning från ditt företag eller när du säljer ditt företag.